Consortium van bedrijven gaat zijst...
27 juli 2022
Consortium van bedrijven gaat zijstromen in kaart brengen voor inzet bij insectenkweek
Een samenwerkingsverband van insectenkwekers, adviesbureaus, managers van natuurlijk kapitaal en een diervoederfabrikant gaat laagwaardige zijstromen in kaart brengen. Deze grondstoffen kunnen verwerkt worden tot substraat: de voedingsbodem voor de kweek van insecten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt het project als onderdeel van “Circulaire Ketenprojecten” met een subsidie van € 120.000.
De keten repareren
Een derde deel van het geproduceerde voedsel wordt niet geconsumeerd. Dit zorgt samen met intensief grondgebruik tot een verstoorde voedsel- en stikstofketen. Een groeiende behoefte aan hoogwaardige eiwitten en de roep om verduurzaming vragen om een innovatieve oplossing.
Insecten zijn een bron van hoogwaardige eiwitten en vetten. Naast gebruik in menselijke voeding kunnen de proteïnerijke larven worden ingezet bij de productie van diervoeder. Het gebruik van niet duurzame eiwitbronnen, zoals vismeel en soja, wordt zo gereduceerd.
Inzet van reststromen
De larven van de zwarte soldatenvlieg leven in een nauwkeurig samengestelde voedingsbodem. Huidige wet- en regelgeving verbiedt het gebruik van restproducten uit keukens en cateringbedrijven. Daarom maken de meeste kwekers gebruik van goedgekeurde zijstromen uit de voedingsindustrie. Echter, dit maakt de zoektocht naar geschikte grondstoffen tijdrovend en kostbaar. Daarnaast is het zonde dat vele bruikbare producten die door de larven omgezet kunnen worden in de biogasinstallatie belanden.
Vorig jaar is in totaal 1,7 miljoen ton GFT-afval verwerkt. Hiervan is 0,7 miljoen ton tot compost verwerkt, 0,5 miljoen ton vergist tot biogas en 0,5 miljoen ton verbrand. Hierbij gaan waardevolle nutriënten verloren die uitstekend kunnen worden ingezet voor de kweek van insecten. Door zoveel mogelijk beschikbare zijstromen te identificeren en classificeren kan de hoeveelheid bruikbare GFT-stromen flink groeien. Samenwerking tussen sectorexperts is de enige manier om dit doel te bereiken. Door op deze manier te werken, dragen we flink bij aan het verminderen van voedselverspilling.
Verduurzaming door samenwerking
Onder leiding van Paula Rijkens-Hehewerth slaan RavenFeed Syklus, Nijsen company, Milgro, de Jong en NGN - New Generation Nutrition de komende maanden de handen ineen om een toepasbaar model te ontwerpen.
Het consortium gaat op basis van nauwe samenwerking onderzoeken welke grondstoffen optimaal bijdragen aan een circulair systeem waarbij insecten voorkomen dat nutriënten verloren gaan. Daarnaast willen de leden een praktijkrijp productiesysteem ontwikkelen en testen.
Zo kunnen we in de toekomst nog meer grondstoffen een circulaire bestemming geven door insecteneiwit op grote schaal in te zetten.
#nutrition #project #wastenomore #sdgs2030 #insect